Aineiston valinta

Kuinka valita oikea tiedostomuoto eri käyttötarkoituksiin

Ennen kuin selaat aineistopankkia, on oltava selvillä, mihin tarkoitukseen tiedostoja tullaan käyttämään. Oikea tiedosto ja tiedostomuoto valitaan seuraavien tietojen perusteella:

• 1. Mitä ollaan tuottamassa
  • 2. Mitä värijärjestelmää ko. tuotannossa käytetään
  • 3. Millä ohjelmalla tiedosto on tarkoitus avata

Tiedostot jakautuvat kahteen perusluokkaan:

• 1. Presentaatiot, Internet ja toimiston tulostimet
  • 2. Graafinen tuotanto ja painaminen

lisätietoja: Tiedostomuodot

1. Toimiston ohjelmat, presentaatiot, internet ja multimedia:

• Toimiston ohjelmistot ja lomakkeet
    • Värijärjestelmä: RGB
    • Ohjelmat: Microsoft Word, PowerPoint, Excel, jne.
    • Tiedostomuotoja: .WMF, .DOC, .DOT, .PPT, .POT
  • Multimedia ja Internet
    • Värijärjestelmä: RGB
    • Tiedostomuotoja: .GIF, .JPG tai .PSD sekä tuotannosta riippuen myös .FH, .CDR, .AI, .EPS, jne.
  • Internet
    • Värijärjestelmä: RGB sekä 8-bit websafe RGB
    • Tiedostomuotoja: .GIF, .JPG, .PNG, jne.

2. Graafinen suunnittelu ja tuotanto

• Pantone-väripainatus (PMS)
    • Värijärjestelmä: rekisteröity Pantone-järjestelmä, jossa kullakin värillä on oma numerokoodinsa
    • Tiedostomuotoja: .FH, .CDR, .AI, .EPS, .TIF, .JPG, .PSD, jne.
  • Neliväripainatus (CMYK)
    • Värijärjestelmä: CMYK
    • Tiedostomuotoja: .FH, .CDR, .AI, .EPS, .TIF, .JPG, .PSD, jne.
  • Mustavalkoinen painatus
    • Värijärjestelmä: CMYK (musta osaväri)
    • Tiedostomuotoja: .FH, .CDR, .AI, .EPS, .TIF, .JPG, .PSD, jne.

Huom!

• Mustavalkoiset tiedostot sopivat kaikkeen tuotantoon.
  • Käytä toimiston ohjelmissa ainoastaan niihin tarkoitettuja tiedostoja.
  • Älä käytä toimiston ohjelmiin tarkoitettuja tiedostoja koskaan muuhun tarkoitukseen.