Lomakepohjien käyttö

Microsoft Word

Ylä- ja alatunnisteiden muokkaaminen:

• Napsauta Näytä (View) -valikkoa ja valitse sitten Ylä- ja alatunniste (Header and footer). Word vaihtaa Asettelu-näkymän ylätunnisteen tekstialueen näyttämiseksi.
  • Jos tarpeen, napsauta Siirry ylä- ja alatunnisteeseen -painiketta Ylä- ja alatunniste -työkalurivissä saadaksesi säkyviin alatunnisteen tekstialueen.
  • Napsauta ylä- ja alatunnistealuetta ja kirjoita siihen haluamasi teksti.

Dokumentti voi joskus olla lukittu sivun tai sen osien muuttamisen estämiseksi. Jos näihin on tarpeellista päästä käsiksi, pitää sivun lukitus ensin poistaa.

Kuinka poistaa tiedoston lukitus:

• Avaa lukittu dokumentti
  • Valitse menusta komento Työkalut / Poista lukitus
  • Vahvista lukituksen poisto klikkaamalla OK.

Kuinka lukita tiedosto:

• Avaa tiedosto, jonka tahdot lukita.
  • Valitse menusta komento Työkalut / Lukitse dokumentti, valitse lukituksen muodoksi viimeisin 3. vaihtoehto (Lomake). Voit lukita koko dokumentin tai vain osan siitä, jos se on jaettu eri osiin (yleensä lukitaan vain ensimmäinen osio). Valitse Osat ja poista rasti niiden suojausten osalta mitkä haluat jättää vapaaksi.
  • Vahvista lukituks klikkaamalla OK.

Jos tunnusgrafiikka ei tulostu:

Tällöin todennäköisesti Wordissä on vahingossa päällä toiminto, ettei se tulosta graafisia elementtejä. Tarkistus tapahtuu seuraavasti:

• Napsauta Työkalut (Tools) -valikkoa ja valitse sitten Asetukset (Options).
  • Siirry sieltä kohtaan Tulosta (Print)
  • Saat valikon, josta löytyy vaihtoehto Sisällytä asiakirjaan (Include with document). Laita rasti kohtaan Piirrosobjektit (Drawing objects).

Microsoft Powerpoint

Objektin lisääminen jokaiseen diaan:

• Napsauta Näytä (View) -valikkoa, osoita Perustyyli (Master) ja napsauta Dian perustyyli (Slide Master).
  • Lisää haluamasi objekti tai teksti ja hienosäädä sen koko ja sijainti.
  • Napsauta Sulje (Close) Perustyyli-työkalurivillä.

Alaosion lisääminen:

• Napsauta Näytä ylä- ja alaosio (Show Header and footer). Lisää teksti valitsemalla Dia-vaihtoehto.
  • Voit kirjoittaa uuden tekstin alaosio -kohtaan sekä valitsella dianumeron ja päivämäärän

Jos haluat ottaa yksittäisessä diassa tekemäsi muutokset käyttöön kaikissa dioissa, napsauta Käytä kaikissa (Apply To All) -painiketta Käytä (Apply) -painikkeen asemasta.